HIV ve İlaç Kullanımı Etkinliğinde Bir Araya Geldik
Online bilgilendirme seminerler dizisinin beşincisi olan “HIV ve İlaç Kullanımı” etkinliğini HIV ile yaşayan bireyin katılımıyla 17 Haziran 2021 akşamı gerçekleştirdik.
İLKO İlaç’ın koşulsuz desteğiyle düzenlediğimiz ve sadece HIV pozitif kişilerin katılımına açık olan etkinlikte, enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Esra Zerdali (İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi) etkinlikte HIV ilaçlarıyla (Antiretroviral ilaçlar) ilgili bilgilendirmeler yaptı.
İlaçların özellikleri, etken maddeleri ve tedavinin başlangıç zamanına, tedavi uyumuna ilişkin genel bilgiler paylaşan Dr. Zerdali, sunum sonrasında katılımcıların sorularını da yanıtladı.
Antiretroviral tedaviyle (ART) HIV ile yaşayan bireylerin herkes gibi sağlıklı ve uzun ömürlü yaşadığının anlatıldığı etkinlikte, 1996 yılında Yüksek Aktiviteli Anti-Retroviral Tedavi’nin (Highly Active Anti-Retroviral Therapy, HAART) uygulanmaya başlandığından ve HIV tedavisinde 25’ten fazla ilaç olduğu belirtildi.
Dr. Zerdali aşağıdakileri ART’nin başlıca hedefleri olarak sıraladı:
- HIV'in çoğalmasının baskılamak
- İmmunolojik fonksiyonları korumak ve iyileştirmek
- HIV ile ilişkili morbiditeyi azaltmak
- HIV ile yaşayan bireyin en iyi hayat kalitesinde olmasının sağlamak
eçmiş yıllardaki uygulamanın aksine, CD4 T hücrelerinin sayısı ne olursa olsun tedavinin başlaması gerektiğini vurgulayan Dr. Zerdali, bu durumun daha avantajlı olduğuna da dikkat çekti. Aşağıdaki durumlarda acil tedaviye başlanmasının önerildiğini de belirtti: - Akut HIV enfeksiyonu
- CD4 sayısının 200’ümn altına düşmesi
- AIDS tanımlayıcı enfeksiyon öyküsü olması
- Gebelik
- Akut fırsatçı enfeksiyonlar
Tedavi yanıtını belirleyen en önemli etkenin tedaviye uyumun olmasını söyleyen Dr. Zerdali, başlanan tedaviye ara verip tekrar başlamanın ilaca direnci arttırabileceğini de belirtti. İlaçların yan etkilerine de değinilen etkinlikte, yan etkilerin kişisel olduğunu ve herkeste aynı yan etkinin görülmeyeceği anlatıldı. Kullanılan ilaçların bazı kişilerde yıllar boyu hiçbir yan etkisi olmadığının da altını çizen Dr. Zerdali, sağlıklı yaşamın daha önemli olduğunu dile getirdi.
Sunum sonrası, katılımcılar Uzm. Dr. Esra Zerdali’ye şunları sordular:
* HIV pozitifler ozon tedavisi alabilir mi? (Viral yük baskılanmışsa evet) *İlacın açken alınması emilimi azaltır mı? (Evet)
* Covid-19 aşısı olabilir miyim? (CD4 seviyeniz 200’den yüksekse evet) * HPV aşısı ve Covid-19 hakkında bilgi verir misiniz? (Covid aşısı olduktan 2-4 hafta sonra HPV aşısı olunabilir)
* Biktarvy süt ve süt ürünleriyle etkileşime giriyor mu? (Süt ürünleriyle ilaç arasında 2 saat ara bırakılmalıdır)
* HIV ilaçlarıyla etkileşime giren ilaçlarla ilgili sorular soruldu.
Öncelikle etkinliğimize yoğun ilgi gösteren HIV ile yaşayan dostlarımız olmak üzere, kıymetli zamanlarını bizlere ayıran Uzm. Dr. Esra Zerdali’ye ve desteklerinden dolayı İLKO İlaç’a çok teşekkür ederiz.
Comments