top of page
Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

HIV ile Yaşayan Kadınlar Bebeklerini Güvenle Emzirebilir mi?

HIV ile yaşayan kadın, saptanamayan bir viral yük ile tedavi görüyorsa, anneden bebeğe HIV geçiş riski %1'den az.

HIV ile yaşayan kadınların HIV’i emzirerek bebeklerine aktarma olasılığı düşük. Gözden geçirilmiş ABD yönergeleri, HIV pozitif kişilerin özne merkezli danışmanlık alarak ortak kararla bebek emzirme konusunda destek almaları öneriliyor. Aynı görüşler, emzirmek isteyen transseksüel erkekler ve non-binary (na-ikili) kişiler için de geçerli.


Bebek emzirme ilgili bu yeni görüş, geçen ay Seattle'da düzenlenen 30. Retrovirüsler ve Fırsatçı Enfeksiyonlar (Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI)) Konferansı'ndaki özel bir oturumun konusuydu.


Geleneksel olarak, Amerika Birleşik Devletleri'nde HIV pozitif kadınlara anneden çocuğa bulaşma riski nedeniyle emzirmemeleri tavsiye ediliyordu. Bununla birlikte, insanların temiz suya ve güvenli mamaya erişiminin olmadığı düşük gelirli ülkelerde, risk/fayda denklemi emzirmeyi destekliyor.


Ancak B=B (Belirlenemeyen = Bulaşmayan) çağında işler değişti. Çalışmalar, sürekli olarak antiretroviral tedavi alan ve belirlenemeyen viral yükü koruyan kişilerin HIV'i korunmasız cinsel ilişki yoluyla bulaştırmadığını kesin olarak gösterdi. B=B'nin emzirme için geçerli olup olmadığına dair az kanıt var.


HIV'in cinsel yolla bulaşmama eşiği genellikle en az altı ay boyunca 200 kopyanın altında bir viral yük olarak verilir. Gebelik veya doğum sırasında perinatal HIV bulaşmasını azaltmak için viral yük eşiğinin 50 kopya olduğu düşünülmekte. Emzirme yoluyla bulaşmanın alt sınırı bilinmemekte. Viral yükü 50'nin altında olan, emziren annelerden birkaç bilinen bulaşma vakası bulunuyor. Ancak bu nadirdir ve %1'inden daha azında meydana geldi. Örneğin, CROI 2021'de sunulan DolPHIN-2 çalışmasından elde edilen bulgular; Uganda ve Güney Afrika'da antiretroviral tedavi gören ve altı ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenen HIV pozitif kadınlardan doğan 242 bebekten yalnızca bir tanesine HIV aktarıldığını gösterdi.


Amerika Birleşik Devletleri'nde ve diğer yüksek gelirli ülkelerde HIV ile yaşayan kadınlar, bebek emzirmeyle ilgili kararlarda daha fazla özerkliği savundular. Emzirme küçük bir bulaşma riski taşırken, aynı zamanda; daha iyi bebek beslenmesi, daha iyi sağlık, daha düşük maliyet, kültürel kabul edilebilirlik, daha az damgalanma ve anne-çocuk bağı gibi birçok fayda sunmakta. 2020'de Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki uzmanlar, HIV ile yaşayan ebeveynlerin "bilgilendirmek için gerekli bilgilere, desteğe ve araçlara erişmesi" gerektiğini onaylayan bir fikir birliği bildirisi yayınladı.


Ocak 2023'te Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanı (HHS), Amerika Birleşik Devletleri'nde Gebelikte Antiretroviral İlaçların Kullanımına ve Perinatal HIV Bulaşmasını Azaltmaya Yönelik Müdahalelere İlişkin Önerilerini revize ederek HIV ile yaşayan kişilerin "kanıta dayalı, hasta" olması gerektiğini söyledi. Bebek beslenmesi hakkında ortak karar almayı desteklemek için danışmanlık almalarına işaret etti. Bu danışmanlığa gebe kalmadan önce veya gebelikte mümkün olduğunca erken başlamalı ve gebelik boyunca ve doğumdan sonra da devam etmeli.


Klavuzlar, bir süt bankasından uygun şekilde hazırlanmış mama veya donör insan sütünün, bebeğe HIV bulaşma riskini ortadan kaldırdığını belirtiyor. Hamilelik ve doğum sonrası dönemde viral baskılamayı sağlamak ve sürdürmek "emzirmeyle bulaşma riskini %1'in altına düşürür, ancak sıfıra indirmez." Tedavi görmeyen veya en azından üçüncü trimesterde* (*Trimester, insandaki 9 aylık gebelik süresinin her 3 aylık dönemlerine verilen addır. Üç ay anlamına gelir.) ve doğum sırasında viral baskılamayı sürdürmemiş kişiler için mama veya donör sütü ile beslenmenin değiştirilmesi önerilir.


Kılavuzlar, "[antiretroviral tedavi] alan ve sürekli saptanamayan viral yükü olan ve emzirmeyi seçen HIV ile yaşayan kişiler bu kararda desteklenmeli" diye devam ediyor. “Mama vermeyi seçen HIV ile yaşayan kişiler de bu kararında desteklenmeli. Destek sağlayıcılar, mamayla beslemenin önündeki potansiyel engelleri sormalı ve bunları ele almanın yollarını keşfetmeli." Daha da önemlisi, yönergeler, çocuk koruma hizmetleri veya benzeri kuruluşların konuya dahil olmalarının HIV ile yaşayan bir kişinin bebek besleme tercihlerine uygun bir yanıt vermedikleriniı" vurgulamakta.


March 7, 2023, • By Liz Highleyman



Çeviriyi yapan gönüllümüz Beren Sezgin’e çok teşekkür ederiz…


1.208 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

HIV ve Gebelik

Comentarios


hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page