Dernekler HIV/AIDS Kontrol Programını Değerlendirdi
HIV, LGBTİ+, kadın ve gençlik alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, 04.1.2019 tarihinde, Sağlık Bakanlığı’nın “2019-2024 Türkiye’de HIV/AIDS Kontrol Programı”nı tartışmak üzere bir araya geldi.
Kaos GL Derneği, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık Ve İnsan Hakları Derneği, Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, Pozitif-iz Derneği, Pozitif Yaşam Derneği, Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği ve Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin katılımıyla Ankara Çankaya Belediyesi Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştayda grup çalışmalarıyla programda yer alan 3 ana hedef;
-“HIV/AIDS Yeni Vaka Sayısı ve Hastalığa Bağlı Ölümleri Azaltmak”
-“HIV/AIDS’e Yönelik Sağlık Hizmetlerinin Kapasitesini Geliştirmek”
-“HIV İle Yaşayan Bireylere Yönelik Ayrımcılığı ve Mahremiyet İhlallerini Önlemek”
ve bu hedeflere ulaşmak için gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler ele alındı.
Sivil toplum temsilcileri programa dair ön değerlendirme notlarında şunlara işaret ettiler:
-HIV’le yaşayan kişilerin temel insan haklarını, mahremiyet haklarını korumak ve ayrımcılığa karşı etkin mücadele etmek için Sağlık Bakanlığı’nın kontrol programına sivil toplumun katılımı önem taşımaktadır.
-Bakanlığın daha önce yayınladığı program hedeflerine ulaşıp ulaşmadığına ilişkin kamuoyunu şeffaf bir şekilde bilgilendirmesi gerekmektedir.
-Kontrol programının PrEP(Temas öncesi korunma tedavisi) gibi yöntemleri de içermesi, kontrol programı kapsamında faaliyet yürütürken güncel veriler ve yöntemler kullanılmalıdır.
-Sağlık Bakanlığı, meslek içi eğitimler de dahil olmak üzere farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları yürütmelidir. Bu çalışmalar önlemenin yanı sıra HIV’le yaşayan kişilerin haklarını ve ayrımcılık yasağını da içermelidir.
-Sağlık Bakanlığı kondom ve PrEP gibi araç ve yöntemlerin erişilebilir olması konusunda adımlar atmalıdır. Bunun yanı sıra Türkiye’de bulanan tüm HIV pozitiflerin hem birey hem de toplum sağlığı açısından ilaçlara erişimi sağlanmalıdır.
Bu ön çalışmanın ardından ocak ayı içerisinde detaylı değerlendirmeleri içeren bir rapor yayınlanması planlanmaktadır.
Sağlık Bakanlığı’nın “2019-2024 Türkiye’de HIV/AIDS Kontrol Programı”na bağlatıdan ulaşabilirsiniz.
Comments