top of page
Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

‘Covid-19 Pandemisinde HIV Yönetimi’ Semineri Gerçekleştirdik

Pozitif-iz Derneği olarak İLKO İlaç’ın koşulsuz desteğiyle düzenlediğimiz ve sadece HIV ile yaşayan kişilere yönelik olan online bilgilendirme seminerler dizisinin ikincisi olan “Covid-19 Pandemisinde HIV Yönetimi” etkinliğini 6 Mayıs 2021 tarihinde 20.30 - 22.00 saatleri arasında gerçekleştirdik.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Özgür Günal (Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi) HIV pozitiflere Covid-19 ile ilgili merak edilenlerden, Covid-19’a yönelik geliştirilen aşı çalışmalarından bahsetti.


Prof. Dr. Özgür Günal sunumunda Covid-19 pandemisinin HIV pozitifler ve tanı ve tedavi süreci üzerindeki etkilerine değindi. Ayrıca pandemi sürecinde HIV tedavi merkezlerinin dünyanın bazı bölgelerinde Covid-19 tedavi merkezine dönüştürülmesiyle ilgili bilgiler aktardı.


HIV pozitif kişilerin Covid-19 ile enfekte olma oranının düşük veya yüksek olmasıyla ilgili araştırmalardan kesitler sunan Prof. Dr. Günal, iki enfeksiyon arasında bir bağ bulunmadığına da dikkat çekti. Çin’in Wuhan şehrinde yapılan araştırmalar sonucunda CD4 sayısı düşük olan (<200 hücre) kişilerin Covid-19 pozitif olmasından dolayı tehlikeli bir tablo görüleceğinin doğru olmadığını da vurguladı. Etkinlikte antiretroviral (ARV) tedavi alan kişilerin dolaylı olarak Covid-19’dan korunduğunun altını çizen Prof. Dr. Özgür Günal, bunun her zaman geçerli bilimsel bir veri olamayacağını da belirtti.

HIV ile yaşayan kişilerin Covid-19 aşısı yaptırıp yaptıramayacakları ile ilgili soruları da cevaplayan Prof. Dr. Özgür Günal, mevcut aşıların hepsinin HIV pozitiflere uygulanabileceğinden bahsetti. CD4 seviyesi 200’ün altında olan kişilerde beklenen bağışıklık yanıtının sadece bir ihtimal olarak daha düşük olabileceğini ve bu evrede canlı aşıların kontraendike (tedavi için uygun olmayan) olacağını belirtti. CD4 seviyesi 200’ün üstünde veya ART altında viral yükü baskılanmış olan kişilerin canlı aşıları da güvenli olabileceği söylendi.

Sunum sonrası katılımcılar Prof. Dr. Özgür Günal’a merak ettiklerini sordular:

* HIV pozitif olarak aşı öncelik listesinde miyiz?


* Covid-19 pandemi süreci HIV’in kesin tedavisi için yapılan çalışmalarda bir ivme sağladı mı?


* Covid-19 ağır olarak atlatmış HIV ile yaşayan veya yaşamayan hastalarda başka bir kronik hastalık olması nedeniyle bir süre kan sulandırıcı alması gerekli midir?


* Hepatit B negatifim, doktorum Hepatit aşısı ile alakalı aciliyeti olmadığını söyledi. Kullandığım ilaç için ART ilacımın koruyuculuğu olduğunu bildirdi. Koruyuculuk durumu nedir?


* Yakın dönemde mRNA ile yapılan bir aşının ilk defa yüksek bağışıklık yanıtı veren bir HIV aşısı olduğu haberiyle karşılaştık sizce de Covid ile gündemimize gelen mRNA HIV için bir umut olabilir mi?


Başta seminere yoğun ilgi gösteren HIV ile yaşayan dostlarımız olmak üzere, kıymetli zamanlarını bizlere ayıran Prof. Dr. Özgür Günal’a ve desteklerinden dolayı İLKO İlaç’a çok teşekkür ederiz.


170 görüntüleme0 yorum

Comments


hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page