Arkadaşımız İhlal Yaşadığı Kurumda Sunum Yaptı.
Güncelleme tarihi: 23 Oca 2021
Akran eğitimimize katılan arkadaşımız 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde ODTÜ’de, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Filiz Ak moderatörlüğünde ve Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar’ın tıbbi boyutunu anlattığı konferansta HIV’in toplumsal boyutu ve kendi deneyimlerini anlattığı sunumu yaptı.
İşte arkadaşımızın kaleminden sunum deneyimi;
“Dünya Sağlık Örgütü’nün HIV ve AIDS farkındalığını artırmak için belirlediği 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde hak ihlaline uğradığım kurumdaydım.
Bir yıldan uzun bir süredir HIV ile yaşıyorum. Tanı aldığım ilk zamanlarda uğradığım ayrımcılıklarla nasıl başa çıkabileceğim konusunda danışmanlık almak için Pozitif-iz Derneği ile tanışmıştım. 2018 yılının bitmesi ve 2019 yılının ortalarına kadar sistematik olarak damgalanmaya uğramış, çalıştığım iş yerinde işimden çıkarılmış, sözleşmesini imzaladığın iş yerinde iş yeri hekimi tarafından mahrem olan HIV statüm ifşa edilerek iş hakkım ihlal edilmişti.
Tüm bunların ardından Pozitif-iz Derneği’nin yaşadığım şehirde gerçekleştirmiş oldukları “Akran Danışmanlığı, Kapasite Geliştirme ve Savunuculuk Eğitimleri”ne katılarak HIV ve AIDS hakkında daha kapsamlı ve güncel bilgiye erişmiş, uğrayacağım bir haksızlık ve ayrımcılık durumunda nasıl davranacağım konusunda fikir sahibi olmuştum. Yaşadığım her hak ihlalinde, ayrımcılıkta her zaman çözüme ulaşabilmem için özverili davrandıkları, yardımsever oldukları, cesaret ve ilham verdikleri için derneğe müteşekkirim.
Bir üniversiteye bağlı vakıf okulunda öğretmenlik mesleğimi yapmak üzere iş mülakatlarına alınmış ve olumlu geçen tüm görüşmeler sonucu kurumda çalışmaya hak kazanmıştım. İşe girişim için götürdüğüm evraklarla birlikte askerlik muafiyetimin sorgulanması ve iş yeri hekiminin beni zorlayarak (sen söylemesen de ben sistemden neyin var neyin yok bakarım tehdidi ile) HIV statümün ifşa edilmesi ile birlikte imzaladığım sözleşmem de tek taraflı fesh edilmişti.
Yaşadığım bu haksızlıktan sonra Dünya AIDS Farkındalık Günü’nde bütün cesaretimle ve özgüvenimle tam da beni damgalayan, hakkımı ihlal eden ve bana ayrımcılık yapan o kurumun bağlı olduğu üniversitenin amfisindeydim.
Derneğin “Sen kendini anlatmazsan başkaları seni anlatır, ama nasıl anlatır?” sözü ile başlayan sunumunda konferansta kendimi, deneyimlerimi ve HIVi anlattım.
HIV ve AIDS çok değişti.
BİZLER SAĞLIKLIYIZ.
Viral yükümüz belirlenemez düzeyde ise BULAŞTIRMIYORUZ.
Her mesleği yapabiliriz.
HIV sadece bizlerin değil, herkesin meselesidir.
Bizleri dışlamak, ayrımcılık uygulamak, damgalamak ve toplumdan uzaklaştırmak hiçbir şeyin çözümü değildir.
HIV ve AIDS’e karşı ön yargıların yok olduğu, ayrımcılıkların ve damgalanmanın son bulduğu bir hayat dileği ile.”
Arkadaşımızı sunumundan dolayı tebrik ediyoruz.
Yaşadığı ayrımcılıkları anlattığı hikayesine de bu linkten ulaşabilirsiniz;
Comments