POZİTİF İZ
13 Kas 20232 dakikada okunur
1.742
POZİTİF İZ
26 Oca 20233 dakikada okunur
18.542
POZİTİF İZ
19 Eki 20222 dakikada okunur
165
BULAŞMAYI ÖNLEME
HIV bulaşını tamamen önleyen bir ilaç ya da aşı henüz geliştirilememiş olsa da aşağıdaki yollarla HIV bulaşının önüne geçilebilmektedir.
Test Yaptırın:
Pek çok kişi HIV ile enfekte olduğu halde test yaptırmadığı için durumu hakkında bilgi sahibi değildir. Bu nedenle korunmasız cinsel ilişki yaşayan herkesin doğru sürelerde düzenli olarak HIV testi yaptırması son derece önemlidir. Test yaptırmak hem sizin sağlığınızı hem de başkalarının sağlığını korumaya yardımcı olur. HIV testi yaptırabileceğiniz yerler için buraya göz atabilirsiniz.
Güvenli Cinsel İlişkiye Girin:
Cinsel sıvıların mukoza bölgeleriyle temasını önlemek için her ilişkinizde mutlaka kondom kullanın. Kondomun yırtılma riskini azaltmak için de kayganlaştırıcı kullanmanız tavsiye olunur. Kondom doğru kullanıldığında HIV geçişini önler.
Temas Öncesi Profilaksi Kullanın (TÖP):
HIV negatif kişilerin her gün aldıkları bir hap ile HIV bulaşı büyük ölçüde önlenebilmektedir. Bazı ülkelerde bu ilacın ücretsiz temini mümkündür. Ülkemizde bu ilaçlara sağlık sigortası kapsamında ücretsiz erişim henüz mümkün değildir. İlaç eczanelerden ücret karşılığında temin edilebilmektedir. TÖP'ün kondom ile birlikte kullanılması önerilmektedir.
HIV Tedavisine Başlayın:
HIV tedavisi HIV pozitif kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebilmesine olanak verdiği gibi aynı zamanda HIV geçişinin önlenmesinde de çok etkilidir. HIV tedavisi ile HIV baskılanarak kanda ve genital sıvılardaki miktarı minimum düzeye indirilir. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar tedavi altında ve viral yükü saptanamayacak düzeyde olan HIV pozitiflerin, yani 'Belirlenemeyen = Bulaşamayan' seviyeye gelen kişilerin cinsel ilişki ile HIV'i başkalarına aktarmadığını göstermiştir. Tedaviyle HIV Bulaşını Önleme başlıklı yazımızdan daha geniş bilgi alabilirsiniz. HIV tedavisi ile ilgili detaylı bilgiye de bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Ortak Şırınga Kullanmayın:
Eğer damar içi madde kullanıyorsanız iğne, şırınga ya da diğer kullandığınız aparatları başkalarıyla asla paylaşmayın. Kullanılmamış enjeksiyon malzemesi bulma şansınız yoksa kullanılmış olan malzemeleri su ve çamaşır suyu ile dezenfekte edin.
Anneden Bebeğe Bulaşmayı Önleme:
Gebelikte ve hatta gebe kalmadan önce HIV testi yaptırılmalıdır. Anne adayının HIV pozitif olması durumunda anneye ve doğum sonrası bebeğe uygulanacak tedaviler ile anneden bebeğe HIV bulaşı riski %1’in altına indirilmektedir. Anneden bebeğe bulaş ve bulaşın önlenmesi konusunda ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Temas Sonrası Profilaksi Kullanın (TSP):
TSP, HIV bulaşı açısından riskli bir durumun hemen sonrasında (en geç 72 saat içerisinde) ve genellikle 4 hafta süreli uygulanan bir ilaç tedavisidir. TSP hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.